Tips på lastträning

Lastning av hästar är ett ständigt återkommande problem och något som kan hindra en från att göra roliga saker tillsammans. Därför tänkte jag dela med mig av mina tanka kring lastträning.

Akademisk Ridkonst - Lastträning med Dansa - Foto Mikaela Orleifson

Den två viktigaste grundstenarna  för en lyckad lastträning är:
1. Bra kommunikation med din häst
2. Gott om tid

Saknas någon av dessa två är det svårt att på ett tryggt och förtroendeingivande sätt be hästen gå in i en hästtransport.

Bra kommunikation
För att du ska kunna be din häst om att gå in i transporten behöver ni ha ett gemensamt språk så att ni kan kommunicera. Det kan därför vara klokt at se över hur hanteringen i vardagen fungerar. Bristen den redan där kan det bli svårt. Hur går det till exempel att hämta hästen i hagen, gå till och från stallet, stå på stallgången och så vidare.

Det är även en god idé att göra lite övningar för att känna att hästen är uppmärksam på dig och följsam. Övningar så som att be hästen backa och gå fram, flytta framdel, flytta bakdel, ”följa John” är några exempel på övningar som kan hjälpa er att bygga upp ett gemensamt språk som ni senare kan ta med er vid lastträningen (och i mycket annat ni gör tillsammans också!).

Det är alltså en god investering att lägga tid på träning från marken.

Gott om tid
När ni kan kommunicera med varandra behöver ni gott om tid.
Med gott om tid menar jag att du aldrig ska ha en tid att passa när du tränar lastning med din häst för att undvika att du känner dig stressad.
Men en annan viktig sak som jag menar med gott om tid är att låta det ta flera träningstillfällen. Genom att gå långsamt fram utan att pressa hästen får du  oftast ett resultat som varar långsiktigt. En del hästar kommer kanske känna sig trygga och förstå vad som förväntas av dem på bara tre dagar medan andra kanske behöver tre veckor innan den känner sig trygg.

Att dela upp träningen i delmål är en effektiv träningsmetod. Det kommer innebära att varje träningspass kanske inte blir så långt, vissa gånger kanske bara 10 min. För det handlar inte om att stå och trötta ut hästen så att den väljer att gå in. Det handlar om att ge hästen självförtroende och viljan att gå in i transporten och det kan du inte uppnå genom att pressa eller forcera igenom något.

Exempel på delmål:
-Tryggt röra sig kring transporten, nosa på den, nosa på den nedfällda lämmen, titta in genom sidodörren framtill på transporten. Det är viktigt att låta hästen undersöka transporten innan man börjar ställa några krav om att gå in.

-Skramla med transporten.  Det är bra om hästen redan från början lär sig att det inte är någon fara om transporten skramlar till. Det är inte ovanligt att hästar blir rädda och vill fly från transporten om ett lite plötsligt ljud skulle uppstå och det utgör en stor risk för både hästen och människan. Att även beröra hästen med smekningar är bra, så att hästen inte skulle bli skrämd av att du lägger en hand på till exempel rumpan för att tala om vart du är.

-Kliva upp på lämmen. Om hästen känner sig trygg i närheten av transporten brukar det inte vara något problem att be hästen ta ett kliv upp med fram hovarna på lämmen. Nöj dig med det! Att vara nöjd med det lilla ger det finaste resultatet.

Akademisk Ridkonst - Lastträning med Dansa - Foto Mikaela Orleifson

-Kliva upp på lämmen även med bakhovarna. Här brukar en del ha det lite svårt. Att få fram hovarna på brukar gå bra, men många hästar känner en trygghet av att behålla bakhovarna på fastmark. Men har de tidigare delmålen gått bra och hästen känner sig trygg av transporten och dig  brukar det här också gå bra. Vill hästen inte kliva upp med bakhovarna betyder det att den inte känner sig tillräckligt trygg. Jobba då vidare med tryggheten. När hästen känner sig tillräckligt trygg kommer bakhovarna kliva på på lämmen.

-Gå in i transporten. Här brukar jag använda mig av ett långt rep som jag lägger fram runt bommen och tillbaka till mig. Syftet med repet är inte att ge mig styrka att hålla i om hästen börjar bråka. För bråk försöker vi undvika då det inte tillför något till en trevlig och lätt lastning. Syftet med repet är att jag på ett lättare sätt ska kunna visa hästen riktningen på vart jag vill att den ska gå, det vill säga in i transporten. Repet kommer också hjälpa till så att när hästen går in så kommer den ta huvud över den främre bommen som önskat i stället för som en del hästar vill göra och ta huvudet under.
Med vissa hästar är det totalt onödigt med repet på detta vis. På en del räcker det att man har repet som vanligt, står med sin egen kropp vänd in mot transporten för att visa riktningen och sedan frågar om den vill gå in.

-Stå kvar. När vi kommit så långt att hästen kan gå in är det viktigt att aldrig snabbt försöka sätta fast bakre bommen och säkra att hästen blir kvar. Vill hästen backa ut låter du den göra det. När hästen backat ut ber du den bara att gå fram igen.  Hästar som känner motstånd när de vill backa ut brukar ha en tendens att med all sin kraft kasta sig ut. Men låter man hästen backa ut när den vill så ökar man hästens förtroende då den känner att den inte är fast.
Men för att lära hästen att stå kvar så brukar jag börja med att be hästen gå upp på lämmen några steg, men inte hela vägen in. Sedan ber jag den att backa ett till två steg och sedan stanna på kommando. På det här sättet kan jag styra om jag vill att hästen ska gå fram, backa eller stanna. Efterhand som man känner att hästen lyssnar på det här och är följsam kan man be hästen att gå längre och längre in i transporten och se om man även här kan stoppa hästen i rörelse.

-När du har en häst som du kan be att vänta när den vill gå ut och som inte är rädd för att transporten kanske skramlar lite  kan du i lugn och ro sätta på den bakre bommen och sedan gå fram till hästen genom sidodörren. Om du har haft repet över främre bommen när hästen gått in så se till att den ligger även över den bakre bommen och att den inte hänger för djupt mot transportgolvet så att hästen riskerar att trampa på det eller trassla in sig medan du går runt. När du är framme hos hästen pratar du lite lugnt med den och smeker lite grann innan du går bak igen för att backa ut hästen.

-Backa ut ur transporten. När jag ska backa ut hästen så tar jag aldrig bort den bakre bommen förren hästen står lugnt. Trycker den i mot så väntar jag tills den har slutat trycka. När bommen är borta väntar jag någon sekund innan jag ger kommandot för att backa som jag lärt in tidigare. Att ta bort den bakre bommen ska alltså inte vara kommandot för hästen att backa ut. Här brukar jag lägga en hand på hästen rumpa, som efter hand hästen backar glider längs med hästen, för att ge den lite stöd och guidning  så den backar så rakt som möjligt och inte trampar utanför lämmen.

Tips!
Om du har en transport med frontavlastning och en häst som vågar gå in i transporten om du går före kan du utnyttja detta för att få hästen att börja tänka mer framåt och inte så mycket bakåt. Öppna så att du kan gå rakt igenom med hästen, gå in och stanna till där hästen normalt ska stå och fortsätt sedan ut. Pröva även att gå motsatt håll, alltså in i transporten genom frontavlastningen.
Gå även rakt igenom då och då utan stopp.

Nu kan hästen lär sig att enda vägen ut ur transporten inte är bakåt utan även framåt och du kan även öka hästens fokus in i transporten.

 

Slutord
Tänk alltid på din och hästens säkerhet när du lasttränar. Ha gott om tid, du kommer tjäna på det i längden. Och ta hjälp om du känner dig osäker!

Övning: Varvbyten och hjälpbyten på rakt spår

Jag har skrivit ganska mycket om skolorna under det här året och hur man kan variera dem för ett roligare arbete. I februari hade jag till exempel en serie i tio delar om att just variera öppna och sluta, du kan hitta alla delarna HÄR.
Jag skrev också ett inlägg i augusti om varierad träning där jag gav tips på en övning som passar bra att göra när man rider ut, LÄS HÄR.

Idag tänkte jag dela med mig av en annan övning som passar bra på uteritterna, men som fungerar alldeles utmärkt att göra på ridbanan också så klart.

Akademisk Ridkonst - Övning 2Denna övning kan man göra om man rider på en stig, grusväg, vägkant, fält eller ridbana. I stortsätt där man känner för det.

Du kommer växla mellan öppna och sluta på följande vis:

1. Gå i en höger öppna.
2. Byt till en vänster sluta.
3. Byt till en vänster öppna.
4. Byt till en höger sluta.
5. Byt till en höger öppna och du är ”runt”.

Det här är en bra övning för att träna hjärnhalvorna och sitsen i byten mellan skolor.
Här ingår ”varv byten” och hjälp byten fast att man rider på ett rakt spår.

När du byter från till exempel höger öppna till vänster sluta (punkt 1 -2) blir det ett ”varv byte”, du som ryttare måste byta från höger sits till vänster sits plus byta från öppna hjälper till sluta hjälper.

Hästen i det bytet behöver egentligen bara byta böjning från höger böjning till vänster böjning.

Nästa byte som kommer (punkt 2-3) är från vänster sluta till vänster öppna.
Här behåller ryttaren vänster sitsen men ger nya hjälper för vänster öppna i stället för vänster sluta.

Hästen kommer i det här bytet att behålla sin böjning men placera om sin kropp för att komma i rätt skola.

Det viktiga i den här övningen är inte att gå långa sträckor i öppna eller sluta, utan det är övergången mellan dessa som är viktig.

Gör därför bara ett par tre steg i varje skola innan du byter. Till exempel 3 steg höger öppna, skolbyte, 3 steg vänster sluta, skolbyte, 3 steg vänster öppna osv.

Gör man för många steg i varje skola finns det en risk att hästen blir trött fort och inte orkar.

Funderar ni över något i den här övningen? Lämna en kommentar här så hjälper jag er så gott jag kan.

Lämna också gärna en liten kommentar på hur det gått när ni
testat med era hästar.

Lycka till!

Ridmönster och vanemönster

Inom Akademisk ridkonst är det väldigt vanligt att träna hästen på en volt i ett låg tempo. Vi vill ha avslappnade hästar som går med jämn böjning genom kroppen.

Det man lätt glömmer bort är att volten är inte till för att sitta nöta saker på. Den är till för att kunna gå in och titta på mindre detaljer för att sedan igen leta sig bort från volten. Och ett lågt tempo är inte lika med en bra avslappnad häst.

Jag hade ett väldigt intressant samtal med
Maja Caspersen (www.livsridekunst.dk) om det ämnet.
Det är nämligen väldigt lätt att bli bekväm och fortsätta träna på volten i stället för att utnyttja ridbanans storlek och följa olika mönster. På volten får vi hjälp med att få en bra böjning och form på hästen och det är ofta lättare att reglera tempot så hästen inte ”springer iväg”.

Men att bara följa massa olika mönster är inte heller bra, då vi lätt tappar kvalité i träningen och lägger mycket fokus på vilken väg vi ska rida/följa.

Då sa Maja något väldigt klokt som jag tycker att alla ska ha med sig i tankarna när vi kliver ut på banan tillsammans med våra hästar:

”När jag ska träna funderar jag först på vad jag vill träna på och väljer sedan ett mönster som kan hjälpa mig på bästa sätt med det.”

Akademisk Ridkonst - Maja Caspersen

På det viset får du både kvalité och variation i din träning. Du får också hjälp med framåtbjudningen på din häst, för ett låg tempo gör ofta att hästarna blir lite slöa om man ofta rider i det. Att träna en avslappnad häst med energi är mycket roligare både för häst och människa än att träna en avslappnad men seg häst.

Att även välja att träna på någon annan plats än ridbanan/ridhuset är också bra för inspirationen och variationen. Det finns mycket man kan göra på ett öppet fält, grusvägar och skogsstigar tillexempel som är stimulerande mentalt och stärkande fysiskt.

En av mina personliga favoriter är att träna på diagonalsluta i sicksack över grusvägarna.
Jag brukar börja att rida längs med kanten på ena sidan och försöka hitta en balanserad öppna, jag tar sedan sikte på kanten på motsatt sida och rider i en diagonal sluta snett över vägen.
När jag kommer fram till den nya kanten förtsätter jag att behålla slutan och rider några steg i en förvänd sluta innan jag ställer och böjer om hästen för att fortsätta i en öppna.

Alltså:
1. Öppna
2. Diagonal sluta
3. Förvänd sluta
4. Öppna
Och så vidare.

Akademisk Ridkonst - Övning 1
(Klicka på bilden för att se i större format)

Jag tycker det är viktigt att vi ger våra hästar och oss själva variation i vardagen. Det är väldigt enkelt att bara nöta på i samma gamla mönster som tidigare. Visst kan det ske utveckling där med men det blir så mycket mer inspirerande och roligare om man varierar träningen. Ibland mellan övningar men ibland också på vilket sätt eller på vilken plats man utövar övningarna.

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, del 10

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS
Klicka här för del 7
Klicka här för del 8
Klicka här för del 9

Nu kommer del 10, som även är den sista delen i den här serien.

Som avslut på den här serien tänkte jag gå igenom lite av ett av testen inom Riddarskapet. Jag har plockat ut delar av det tidigare, men här tänkte jag förklara lite mera.

Det finns två olika varianter på det här testet, vilket ger möjlighet till att göra övningen på två olika sätt. Det ena är markarbete vilket jag tänkte att vi skulle lägga krutet på. Ordet markarbete kan vara lite förvirrande eftersom det inom den Akademiska ridkonsten inte har samma betydelse som inom den engelska ridningen. Inom den engelska ridningen förknippas markarbetet med ridövningar med bommar på marken.

Inom den Akademiska ridkonsten betyder markarbete att jobbar hästen från marken med kapson och longerlina där du går baklänges framför hästen (Groundwork på engelska). Under provet ska du befinna dig på hästens böjda sida oavsätt övning, med andra ord kommer du gå lite snett framför hästen. Markarbetet ska hjälpa till att förbereda hästen för bland annat longeringen och är ett bra sätt att börja skola en oskolad häst på.

Det andra sättet att göra provet på är vid hand. Hästen har kapson och om man önskar även bett. Man har två eller fyratyglar beroende på om man valt enbart kapsonen eller att kombinera med bettet. När hästen arbetas vid hand här går ryttaren vid sidan av hästen och kommer befinna sig både på sidan hästen är böjd till och den sidan hästen är böjd från beroende på övningen.

Testen är väldigt lika men har en del olikheter, förutom utrustning och position.
Jag tänkte gå igenom markarbets-testet här, men för den som är intresserad så finns båda testen med på Riddarskapets hemsida, klicka här för att komma direkt till testen.

Testet börjar med att hästen ska söka fram och ner samt visa ställning och böjning till vänster respektive höger.

Sedan ska man visa fram hästen på en volt till vänster, byta varv och visa fram en volt till höger. Hästen ska vara avslappnad och söka till handen.

Nästa steg blir en sluta, och eftersom det här är markarbetstestet och du går baklänges så kommer du få hämta hästens ytterbak in till en sluta med hjälp av spöet.

Sedan görs en öppna. Något som kan vara lite lurigt när man gör öppna vid markarbetet är att få med sig hästens ytterbog, så det är viktigt att inte lägga all energi på att se hur bakdelen arbetar utan även se att bogen kommer med. För kommer bogen inte med blir det ingen riktig öppna.

Efter öppnan görs en diagonal sluta, samma här som vid slutan att du får hämta ytterbakben in till en sluta.

Från den diagonala slutan fortsätter du i en förvänd sluta. I ett sådant byte är det viktigt att framdelen stannar upp lite grann och väntar in bakdelen som får en lite längre väg att gå.

Och efter några steg i förvänd sluta så ställer man om hästen till andra sidan och gör samma sak åt det hållet, börjar med slutan.

På hemsidan ser provet ut så här, jag har lagt till en svensk översättning här inom parenteserna med kursiv text:

Choreography groundwork-test (Koreografi markarbets-test):

(with cavesson and lunge, rider is always on the hollow side of the horse)
(Med kapson och longerlina, ryttaren är alltid på sidan hästen är böjd till)

1. Forward down (Fram och ner)
2. Stelling / bending to the left and to the right (Ställning / böjning till vänster och till höger)
3. Circle to the left and to the right (Volt till vänster och till höger)
4. Quarter in (Sluta)
5. Shoulder in (Öppna)
6. Halfpass (Diagonal sluta)
7. Renvers (Förvänd sluta)
8. Rebend (Omställning)
9. Step  4 – 8 on the other lead (Steg 4-8 i andra varvet)

I det här inlägget är det min tolkning av provet, vilket inte garanterar att det är korrekt. Är du osäker på hur provet ska utföras om det ska visas fram för Bent Branderup så är det bästa att ta kontakt med en riddare och fråga.

Men oavsätt om det här är vad Bent önskar eller ej så är det en bra övning för att göra skolorna.

För att avsluta den här serien vill jag säga:
Tack alla som har varit med och följt den här serien!

Och kom ihåg att om du vill ha mer variation eller utmaning kan du alltid testa en annan gångart, eller varför inte testa att föra övningarna uppsuttet?

Akademisk Ridkonst - Easy bugar - Foto Jennie Orleifson

 

 

 

 

 

Tack!

 

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, del 9

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS
Klicka här för del 7
Klicka här för del 8

I del 8 fick ni läsa om att lämna staketet och flytta en bit in på ridbanan samt att hitta volten i kroppen. Här fortsätter vi på rakt spår men förflyttar oss till medellinjen.

Att göra olika mönster och serier av skolorna gör att man får planera sin väg bättre. Om man har en plan för vart man ska göra saker så är det lättare att det faktiskt blir av att man gör dem där och det är lättare att vara tydlig för hästen.

Gå med hästen på medellinjen. Bestäm om du vill ha böjning och ställning till höger eller vänster. Väljer du vänster böjning till exempel så börjar du med att göra en öppna. Försök att hålla en rak linje och se till att vara noga med samma saker som i del 8, att ni har volten i kroppen och att hästen svarar på hjälperna.

Byt sedan till en sluta, där du går på hästens utsida som en ytterskänkel och hästen böjer sig bort från dig, i det här exemplet till höger. Fortsätt med att hålla den raka linjen. Gör sedan en halv piruette till höger så att du byter varv och kan jobba dig tillbaka på medellinjen.

Alltså, börja med öppna, byt till sluta och gör en halv piruette. Glöm inte att byta sida, så att du även gör öppnan i högervarv, gör en sluta med böjning till vänster och en halv piruette till vänster.

Den här övningen kan du även göra så att du i stället för att göra sluta med böjningen bort från dig istället hämta ytterbak ben med hjälp av spöet.

Till exempel så gör du en öppna med böjning till vänster, sedan gör du en sluta med även den böjning till vänster genom att hämta ytterbak med spöet och sedan göra piruetten till vänster.

Det kan vara bra att testa båda sätten eftersom dem skiljer sig en del. I första sättet byter du inte bara skola från öppna till sluta utan även från till exempel vänster böjning till höger böjning. Medan du i andra sättet inte kommer byta någon böjning under övningens gång utan bara byta skolor.

Akademisk Ridkonst - Jennie och Maja i Visby

 

 

 

 

 

 

 

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, del 8

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS
Klicka här för del 7

I del 7 fick ni läsa om arbete på åtta-volt. Nu ska vi tillbaka till fyrkantsspåret, men inte staketet.

Att lämna staketet och börja arbeta hästen i skolorna några meter innanför kan hjälpa till att upptäcka vad hästen har lätt för och svårt för i respektive skolor. Går man längsmed staketet kan hästen ibland maskera vissa svårigheter som den har.

Den kan i slutan till exempel ta väldigt mycket stöd av staket och då bli tung och hängande på ytterbogen.

Att jobba en bit innanför staketet blir ett ärligare sätt att arbeta på. Det kan också kännas lite mer utsatt för oftast blir det väldigt tydligt när något inte går som det ska. Men genom att tydligt se att något inte fungerar så ser man, och ser man kan man försöka göra något åt det.

Ett tips är att ta hjälp av mindre volter för att få hjälp att hitta volten i din och hästens kropp, och på så viss underlätta för den kommande skolan.

Oftast är det lättare att hitta hästens form och avslappning när man går på volten, när man sedan fortsätter på rakt spår för att göra till exempel en öppna (en bit innanför staketet i det här fallet) så ska man behålla samma böjning som på volten. Man kan även tänka att man ska på börja en ny volt så hästens framdel kommer in men man riktar energin framåt så att hästen kan fortsätta på en rak linje, förhoppningsvis i en öppna.
Vill man göra en sluta kan man tänka att man precis ska avsluta volten, men innan bakdelen hunnit till spåret fortsätter man framåt, förhoppningsvis i en sluta.

När man inte har väggen till hjälp är det viktigt att hästen lyssnar på hjälperna. Jag brukar i öppnan tänka att jag ska flytta in framdelen för yttertygel och be hästen att runda sig kring innerskänkel (när man jobbar vid hand kan man placera spöet eller handen i skänkelläget).

Något som brukar kunna hända är att hästen flyttar för yttertygeln, men inte svarar på innerskänkeln. Det som kommer hända då är att hästen ramlar in istället för att fortsätta rakt fram.  Det man kan göra då är att lägga en volt och börja om.
Gör om, gör rätt. I stället för att bråka.
Man kan göra så många volter man behöver.

När man ska göra slutan kan man tänka att man flyttar framdelen ut och att den ska runda sig för innerskänkeln. Så bara för att man gör en sluta så betyder inte det att innerskänkeln inte får vara med längre. Det är ganska vanligt att hästar flyttar ut fram delen och går på tre spå som i en sluta, fast en klok böjning/rundning för innerskänkeln saknas och då blir det ingen riktig sluta.

Så kom i håg att behålla volten i kroppen både hos hästen och dig själv. Var tydlig med vad hjälperna betyder och att du även får svar på dem.

Akademisk Ridkonst - Jennie och Maja i Visby

 

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, del 7

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS

I del 6 fick ni läsa om hjärngympan och koordinations växlingen mellan öppna och förvänd sluta på rakt spår. Nu kommer slutan och den förvända slutan på åtta-volt.

Gå på en volt med hästen. Börja alltid med att hitta en bra och avslappnad form innan du går in i någon skola.

När hästen känns balanserad och avslappnad går du in i en sluta där du hämtar hästen ytterbak med hjälp av spöet. Sedan byter du om volt, men behåller slutan, som då kommer bli en förvänd sluta. Hästen kommer vara närmast voltens mitt men böjer sig där ifrån. Byt sedan om volt igen och kom tillbaka i sluta.

Du kan även börja med att gå på hästen yttersida som en ytterskänkel och be hästen om en sluta, där kommer hästen vara närmast voltens mitt och böjer sig bort från dig. Byt sedan om volt och fortsätt i slutan som blir en förvänd sluta. Nu kommer du vara närmast voltens mitt och hästen fortsatt böjd från dig.

När hästen blir starkare kan man göra volterna mindre och mindre så du kommer närmare piruetten och förvända piruetten.

Kom ihåg att det viktigaste är inte att hästen orkar gå i skolorna hela tiden åtta-volt på åtta-volt, det är volt ombytet som är det viktigaste.

Akademisk Ridkonst - Bete

 

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, BONUS

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6

Den här veckan är det lite Påsk-ledigt så del 7 kommer vecka 15, men här kommer ett litet bonustips som du kan utnyttja till alla tidigare ochkommande övningar!

För att få ännu större variation i övningarna kan du i övningen även variera formen mellan att få hästen att söka fram och ner eller samla sig något.

Man kan bestämma sig i förväg för att nu ska vi t ex försöka göra övningen i fram och ner. Eller så kan man höja svårighetsgraden ytterligare genom att medan du gör övningen medvetet växla mellan fram och ner och samling.

Ett annat steg för att göra det lite svårare är att byta gångart och börja göra övningarna i trav och även så småningom galopp för en del.

När du börjar göra övningen i en högre gångart kommer kraven på dig att bli högre eftersom gångarten är högre. Hästen kommer röra sig lite snabbare vilket innebär att du måste bli snabbare i din hjälpgivning.

Akademisk Ridkonst - Maja i arbete vid hand i travMaja  i påbörjat travarbete vid hand.

 

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, del 6

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5

I del 5 fick ni en liten inblick i piruette-arbetet. Nu ska vi gå över till lite mera hjärngympa för både häst och människa.

Den övning som jag kommer att ta upp i den här delen kommer träna upp din och din hästs koordination.

Lättast är att gå längsmed fyrkantsspåret. Du ber hästen om en öppna, sedan byter du bara hästens ställning och böjning.
Går hästen i en vänster öppna är den böjd och ställd till vänster och den ska då byta och böja och ställa sig bort från dig till höger.

Om du i det här bytet inte flyttar varken hästens fram- eller bakdel utan bara ändrar böjning och ställning så kommer hästen att byta från en öppna till en förvänd sluta.

Det kanske låter enkelt, men för hästen så måste den använda hjärnan ordentligt eftersom vi i dennes huvud ber om varvbyte, så den måste ”byta hjärnhalva” och koordinera sig från ett varv i en skola till ett helt nytt varv i en helt ny skola.

Men det är även bra träning för dig som går bredvid hästen eftersom du på ett ganska snabbt och smidigt sätt ska byta från öppna hjälper till förvända sluta hjälperna, utan att hästen ska börja gå på två spår emellan bytet.

När du känner att du och hästen börjar få lite koll på det bytet är det dags att byta från förvända slutan tillbaka till öppna för att där kunna återgå till den förvända slutan.

Bäst träning får du om du låter hästen gå bara några steg i ena skolan innan ni byter till nästa, går där några steg och sedan byter tillbaka.
I den här övningen är det själva bytet som är viktig och inte att man går kvar länge i varje skola.

Samtidigt så är det viktigt att inte slappa för mycket på kvalitén. Håll koll på att ställning och böjning går igenom i båda skolorna.

Den här övningen kan du även jobba med på volten. Det kan vara lite svårare efter som du inte har någon vägg att rikta er efter, så var noga med att du får den skolan du ber om.

Akademisk Ridkonst - Jag och Gormur i en öppna - Foto Jennie Sundell

 

 

 

 

 

 

 

/ Jennie Orleifson

Variera öppna och sluta, del 5

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4

I del 4 skrev jag om hur du med hjälp av den förvända slutan som beskrevs i del 3 kan gå vidare till en diagonal sluta. Här ska vi börja kika på piruetten.

Piruetten kan du göra både genom att gå på hästens insida och hämta ytterbak med spöet och genom att gå på hästens yttersida och flytta för din kropp och tygel.

Man kan beskriva piruetten som en väldigt samlad och centrerad sluta på volt.
Så du kan gå på en volt, gå in i slutan och sedan medan du bibehåller den göra volten mindre och mindre så att det blir en piruette.

Kom ihåg att det är jobbigt för hästen eftersom den måste samla sig. Ju mindre volten blir desto mer måste hästen samla sig. Så anpassa piruettens storlek beroende på utbildningsnivå och styrka.

Att jobba piruetten från att du går på volt kan du göra på båda sätten, men när du hämtar ytterbak ben för spöet ska du gå på hästens insida (du kan även gå baklänges, men var tydlig för hästen vilken sida den ska böja sig åt.) och när din kropp ska vara ytterskänkel går du utanför hästen, hästen ska då vara närmast voltens mitt.

Be sedan hästen göra en sluta på volten och minska voltens storlek successivt . Titta och lyssna på hästen så att du märker när det börjar bli jobbigt för den, då ser du hur mycket den klarar att samla sig så du inte gör för mycket.

Det är okej att det är jobbigt, det måste det vara för att man ska kunna flytta gränsen för vad den orkar. Men det är viktigt att man inte håller på för länge utan bara några steg där den får ta i och sedan gör det lite lättare för den igen. Och sen i stället upprepar det ett par gånger.

Det är bättre att få några få steg med hög kvalité än många steg med halvdan kvalité.

Akademisk Ridkonst - Maja i sluta vid handHär hämtar jag in Majas bakdel till en sluta med hjälp av spöet.

 

/ Jennie Orleifson