Variera öppnan och slutan, del 4

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3

I del 3 skrev jag om den förvända slutan. Här tänkte jag skriva om hur du från den positionen kan göra en diagonal sluta.

När hästen har lärt sig att böja sig bort från dig på ett mjuk sätt och förstår hjälperna för den förvända slutan kan du utnyttja det för att göra en diagonal sluta och så småning om även en piruette.

Gå längsmed fyrkantsspåret. Göra några steg öppna och gå sedan in på en diagonal linje. Därefter ber du hästen att ställa och böja sig bort från dig, som den har lärt sig i den förvända slutan. Använd hästens innertygel eller dig själv som ytterskänkel för att hjälpa hästen att gå i en sluta på diagonalen, en diagonal sluta.

Man kan även gå mellan hästen och staketet. Be om en förvänd sluta, där hästen kommer böja bort från dig och staketet. Flytta er sedan bort från spåret och staket in på en diagonal och in i en diagonal sluta.
Att gå mellan hästen och staketet kan innebära en risk, gör endast det om du känner dig säker och trygg med din häst. Ta inga onödiga risker.

Fördelen med att kunna gå mellan hästen och staketet är att diagonal slutan kommer vara böjd åt samma håll som i Väpnarprovet.  Rörelserna om du väljer att sätta ihop en kombination som i provet blir för hästen mest likt dem i Väpnarprovet, vilket det inte blir om du gör på sättet som jag först beskrev.

Fördelen med första sättet är att du kan göra en öppna för att på så vis kunna gå in på diagonalen på ett smidigare och snyggare sätt. Vilket också är en del av provet.

Med andra ord är det inte fel att träna på båda sätten, då får du och hästen ännu mer variation i er träning.

Akademisk Ridkonst - Easy to Brich - Foto Jennie Orleifson

 

 

 

 

 

 

 

/ Jennie Orleifson

2 svar på ”Variera öppnan och slutan, del 4”

  1. Det vore super om du kunde lägga in filmklipp till dina beskrivningar, alltid lättare att koppla ihop hur man ska göra när man ser det. Jättebra tips annars, för en som precis tänkt börja med sluta på volt mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *