Variera öppnan och slutan, del 1

Här kan du läsa första delen i min nya serie ”Variera öppnan och slutan”. Varje onsdag kommer det publiceras en ny del. Syftet med serien är att ge inspiration om hur man kan gå vidare i sitt arbete med öppna och sluta för att få mer variation på sin vardagsträning.

Öppnan och slutan ser jag som två väldigt viktiga övningar i hästens utbildning. Jag använder mig av dem från marken som stärkande övningar i förberedelse för bland annat ridningen.

Men ibland när man jobbar hästen vid hand i öppnan och slutan kan det kännas som om man bara gör samma om och om igen. Man vet att hästen behöver träningen men du och kanske hästen börjar känna sig/er lite uttråkade. Då är det hög tid att börja leka med skolorna!

Man kan variera öppnan och slutan på många olika vis. Man kan jobba dem på volt och längs med fykantsspåret, det brukar vara det vanliga och oftast där man fastnar lite grann.

Men genom att göra många övergångar mellan skolorna så kommer du få ut mycket mer av träningen. Både häst och människa måste nämligen var med lite mer, reagera snabbare och koordinera sig rätt.

Den övergången jag tycker är lättast att börja med är öppna, sluta, öppna, sluta osv. Och här gäller det att inte bli låst i öppna en hel långsida, utan man går bara ett par steg och sedan växlar man till slutan, går ett par steg, växlar till öppnan.

Den här övningen fungerar lika bra på volten som på fyrkantsspåret.

Försök att bibehålla ställningen och böjningen i övergången. Hästen har samma böjning i både öppnan och slutan, men placeringen är olika. Testa också att växla formen i det arbetet du gör mellan fram & ner och lite mer samling/arbetsform.

Akademisk Ridkonst - Roccos i öppna på volten - Foto Jennie Sundell

 

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *