Variera öppnan och slutan, del 2

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1

Har man inte börjat jobba med förvänd sluta, diagonal sluta och piruetten tycker jag att det är värt att testa det om hästen kan öppna och sluta.

Ibland är det lättast att först lära in den förvända slutan och ibland lättast att börja med diagonal slutan.
Har du lärt hästen att gå i en sluta där du kan ”hämta” hästens ytterbak genom att med lätta spöhjälper på utsidan av hästens bakdel be den att kliva in med ytterbak till tyngpunkten skulle jag gå vidare till diagonal slutan.
Har du där emot lärt in slutan genom att flytta ut hästens fram del skulle jag börja med den förvända slutan.

Kan du hämta ytterbak med spöet så kan du i princip göra slutan vart du vill på banan. För att göra en diagonal sluta därifrån så brukar jag göra på två olika sätt.
Det första är att föra hästen i en öppna längs med spåret, jag brukar tycka det är lättast att gå baklänges då,  sedan backar du bort från spåret och tar med dig hästen.

Genom att gå i öppna först så kommer du komma in på en snygg diagonal linje eftersom hästen har framdelen i den riktningen. Så hästens position är rätt, du behöver bara ändra rörelseriktningen som i öppnan följer spåret till att den ska följa framdelen in på en diagonal linje. När du är inne på diagonalen ber du hästen att kliva in till tyngdpunkten med ytterbak med hjälp av spöet.

Det andra sättet är att gå i en sluta längs med spåret, du hämtar ytterbak för spöet och sedan försöker du förflytta dig bort från spåret samtidigt som du försöker ta med dig hästen och försöker bibehålla slutan när du lämnar spåret.

För mig är målet att kunna göra en diagonal sluta från öppna på spåret, det första sättet, eftersom du får ett lite bättre flyt i rörelserna. Och för dig som är intresserad av att göra prov för riddarskapet så ska man kunna visa fram den här ”övergången”.

Akademisk Ridkonst - Maja i arbete vid hand - Foto Mikaela Orleifson

 

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *