Variera öppnan och slutan, del 3

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2

I förra delen beskrev jag hur man från en sluta där man hämtar ytterbak med hjälp av spöet går vidare till en diagonal sluta. Nu tänkte jag beskriva hur man går vidare med sitt sluta-jobb om man lärt in den genom att flytta ut framdelen när man går längs med spåret till att göra en förvänd sluta.

För att göra en förvänd sluta här ska du gå på hästens utsida, alltså inte på den sidan som hästen är böjd på. Det är inte ovanligt att hästarna blir lite förvirrade av att den helt plötsligt ska böja sig bort från dig i stället för runt, så det kan ibland behövas lite extra tålamod och lugn.

Jag brukar börja med att se om jag kan få hästen att förstå att den ska böja sig bort från mig och inte vara allt för fokuserad på slutan innan jag ser att det fungerar.

För en del hästar räcker det att du plockar lite i innertygeln för att de ska böja sig åt rätt håll. Här är det viktigt att komma ihåg att innertygeln är den som i normala fall brukar vara yttertygel.

Till exempel:
Du går på vänster sida av hästen, men du vill att hästen ska böja sig bort i från dig till höger, då kommer högertygeln att vara innertygel för hästen.

Om hästen har svårt att förstå att den ska böja sig bort från dig, kan du göra dig tydligare genom att sträcka handen som håller hästens innertygel över ryggen så att din hand hamnar på böjningens sida. Här har man en liten fördel om hästen inte är allt för hög, eftersom man då når lättare att sträcka sig.

När hästen förstår att den ska böja sig bort från dig och känns fin i handen är det dags att börja lägga fokus på att hästen ska gå i den förvända slutan.

Till exempel:
Du och hästen går i vänstervarv längsmed fyrkantsspåret. Hästen är böjd åt vänster. Här ifrån vill du göra en förvänd sluta.  Då börjar du med att be hästen böja sig till höger, i från dig.
Be sedan hästen att göra en sluta antingen genom att du placerar din kropp som en ytterskänkel och ber den att kliva in med ytterbakbenen, alltså vänster bakben, till en sluta (Glöm inte att den även måste kliva ”undan” med höger bakben för att lämna plats åt vänster bakben för att det ska bli en sluta).
Eller så lägger du an hästens innertygel, höger tygel, mot hästens hals och flyttar framdelen mot dig så att hästen placeras rätt.

Kom ihåg att hästen ska vara ställd och böjd bort från dig i den förvända slutan.

Ibland behöver man växla lite med hjälperna genom att ibland vara en ytterskänkel och be bakdelen att placera sig och ibland med hjälp av tygeln be framdelen att placera sig.

Akademisk Ridkonst - Roccos - Foto Jennie Sundell

 

 

 

 

 

 

 

Foto Jennie Sundell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *