Öppna och sluta till en slutprodukt?

Ibland så pratar man om att lära hästen öppna och sluta som om man skulle få en slutprodukt.

Det kan vara lite farligt att bara sträva efter att få en öppna eller sluta som ser ut på ett visst sätt. Istället för att se hur hästen placerar sin kropp borde man se vad det man gör ger till hästen.

Eftersom övningarna är gymnastiserandeövningar för hästen så har jag svårt att se det som om det finns någon slutprodukt. Hästens dagsform kommer alltid att variera och därför måste öppnan och slutan anpassas efter det. Det kommer kanske vissa dagar som hästen fysiskt inte klarar/vill/borde gå på tre spår i öppnan eller slutan. För att inte tappa det egentliga syftet med övningen (att gymnastisera hästen) bör man inte sträva efter en slutprodukt utan sträva efter att anpassa gymnastiseringen för dagsformen.

Inom dressyr-världen pratar man om en korrekt öppna eller sluta som den som görs på tre spår. Inom den akademiska-världen använder man sig ibland även av den på fyra spår. Men måttstocken som många har för om man har en öppna eller sluta upplever jag är när hästen går på tre spår. Givetvis ska böjning och ställningar vara på sin plats.

Men istället för att försöka ”befästa” en öppna eller en sluta så börja använd den som ett fint verktyg för att hjälpa din häst att slappna av, bli mer lösgjord och få mer styrka.
(Hjälperna för övningarna kan dock befästas, att hästen förstår vad du ber den om och svarar så gott den kan på hjälperna)
Man kan göra en öppna eller sluta som inte ens är på tre spår utan på 2,5 spår eller  på 2,25 spår men som gör lika stor eller ibland ännu större nytta för hästen för att det är där den är för dagen. Det är så mycket den klarar av för dagen. Det är det den behöver för dagen.

Se det då inte som ett misslyckande att du inte fick till tre spår. Utan se istället hästen, det är ju ändå den som ska göra rörelsen, och se vart den är för dagen och hjälp den med dagensformen.

Akademisk Ridkonst - Maja

Ett svar på ”Öppna och sluta till en slutprodukt?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *