Bli inte beroende av din utrustning

Sadel, barbacka sadel, stångbett, tredelat bett, tvådelat bett,
pelhambett, repgrimma, stallgrimma, hackamore, sidepull, bosal, kapson, gramantygel, gummisnodd, thiedemantygel, spö, sporrar….

Akademisk Ridkonst - Stångbett - Foto Maria Lindström

Är man i hästvärlden så vet man att det finns en mängd olika utrustningsalternativ för häst och ryttare. Att anpassa utrustningen efter individen är inte heller något nytt.

Men det är väldigt lätt att hitta utrustning som hästen då trivs med och bli kvar med den. Eller använda en utrustning som hjälp för att förbättra ridningen och lösa problem där.

Men har du prövat att göra samma övning som du brukar, men med en annan utrustning?

Gör du det så kommer du märka om du kan jobba hästen med din kropp eller med din utrustning. Kan du till exempel byta ut kapsonen när du longerar till en repgrimma och ändå få ställning och böjning? Kan du byta stångbettet mot ett tränsbett eller bettlöst träns och ändå rida hästen så den trevligt söker fram till handen? Kan du få hästen att svara på fina skänkelhjälper utan sporrar?

Ofta har vi valt en utrustning för att få hjälp med ett problem. Vi kanske rider bettlöst för att hästen har varit stökig i munnen med bett. Vi kanske rider med sporrar för att förfina skänkelhjälperna. Eller vi kanske använder stångbett för att lättare förklara för hästen hur vi vill forma dess kropp.

Det är inget fel med det, under en period. Det är bra att ibland ta hjälp för att på ett enkelt sätt kunna förklara vad man vill. Men det är väldigt lätt hänt att man blir kvar med den utrustningen även efter att problemet är löst. Eller att när man byter utrustningen efter en långtids användande och märker att problemet är kvar.

I det senare fallet har inte utrustningen hjälp dig. Antingen har det varit fel utrustning eller så har den varit felanvänd och istället för att hjälpa dig med problemet har den bara gömt symptomen.

För dig som vill kunna träna din häst från marken i huvudsak med ditt kroppsspråk eller rida för sitshjälper kan du enkelt kolla hur bra hästen svarar på din kropp genom att just byta eller ta bort utrustning. Kan du löslongera hästen med ställning och böjning efter volten? Kan du rida hästen utan tyglar och svänga den dit du vill och stanna när du vill?

Jag är en av dem som vill kunna för hästen med min kropp både från marken och uppsuttet. Men det är väldigt lätt och bekvämt att använda den utrustning som man brukar och som man vet fungerar för ändamålet. Men genom att byta och plocka bort blir jag påmind om vilka problem vi har i träningen då dom ofta förstoras upp, medan det som funkar faktiskt funkar.

Dyker det då upp ett problem brukar jag se om jag kan lösa det med den utrustning jag har och oftast brukar vi kunna hitta en lösning, jag och hästen. På så vis gör jag mig mer oberoende av utrustning. Känner jag inte att jag löser det så får jag ta en funderare vad jag behöver för att lösa det. Behöver jag någon utrustningen som kan hjälpa mig förklara vad jag vill, eller är det jag som är otydlig med mig själv och behöver ändra mitt kroppsspråk?

Om ni har prövat att byta utrustning och jobbat med de övningar ni brukar får ni gärna lämna en kommentar och berätta hur det gick!
Vilken utrustning brukar ni ha och vilken bytte ni till?
Vad tränade ni för något och vad fick ni för resultat
med den nya utrustningen?

Ett svar på ”Bli inte beroende av din utrustning”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *