Vi vill alla ha något

Vi har alla valt att ha häst av olika och lika anledningar. Och så har det varit under lång tid. Vi vill alla ha något eller uppnå något.

Förr hade man häst för att underlätta arbetet i jord- och skogsbruk eller för transport. De ville ha hjälp med det vardagliga livet av hästen.
Idag i detta land har vi häst av andra anledningar, främst för nöjes skull.
Och en del känner att hästarna utnyttjas i dagens samhälle.

Det finns dem som har hästar för pengars skull. Som pressar hästarna till deras yttersta gräns och ibland förbi den gränsen för att tjäna pengar.
Det finns dem som har häst för sin egen självkänslas skull och andras gillande. Som använder hästen för att visa sig duktig och kunnig för att få andra att tycka om en och ofta försöka tycka om sig själva.

Det är  kanske lätt att få en bild av att det är så fel att utnyttja hästarna, att det är dåliga människor som gör på detta sätt, att jag själv är bättre för jag använder inte hästen för att tjäna pengar eller nå framgång. Att jag alltid ser till hästens bästa främst. Men det är ganska troligt att vi får ut något av att ta hand om en annan individ, så inte ens där kommer vi runt att vilja ha något.

Så alla vill vi ha något. Men annars skulle det inte vara värt det, eller?

Om jag ska ha häst utan att få ut något av det då skulle det inte heller vara viktigt för varken hästen eller människan. Det skulle inte finnas några drömmar eller någon kärlek.

Jag har häst för att jag vill ha något. Jag har häst för att jag vill lära mig vad de har att lära ut till mig. För att jag vill bygga relationer och för att jag vill känna samhörighet och harmoni med en annan individ som ger en nära kontakt med naturen.

Att vilja ha något från hästen behöver inte vara negativt men det är upp till dig vilka val du gör.
Du kan välja att använda hästen för att tjäna så mycket pengar och framgång du kan. Eller så kan du välja att genom samvaron med hästarna bli en bättre människa mot dig själv och din omgivning.

Akademisk Ridkonst - Skogsväg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *