Ridmönster och vanemönster

Inom Akademisk ridkonst är det väldigt vanligt att träna hästen på en volt i ett låg tempo. Vi vill ha avslappnade hästar som går med jämn böjning genom kroppen.

Det man lätt glömmer bort är att volten är inte till för att sitta nöta saker på. Den är till för att kunna gå in och titta på mindre detaljer för att sedan igen leta sig bort från volten. Och ett lågt tempo är inte lika med en bra avslappnad häst.

Jag hade ett väldigt intressant samtal med
Maja Caspersen (www.livsridekunst.dk) om det ämnet.
Det är nämligen väldigt lätt att bli bekväm och fortsätta träna på volten i stället för att utnyttja ridbanans storlek och följa olika mönster. På volten får vi hjälp med att få en bra böjning och form på hästen och det är ofta lättare att reglera tempot så hästen inte ”springer iväg”.

Men att bara följa massa olika mönster är inte heller bra, då vi lätt tappar kvalité i träningen och lägger mycket fokus på vilken väg vi ska rida/följa.

Då sa Maja något väldigt klokt som jag tycker att alla ska ha med sig i tankarna när vi kliver ut på banan tillsammans med våra hästar:

”När jag ska träna funderar jag först på vad jag vill träna på och väljer sedan ett mönster som kan hjälpa mig på bästa sätt med det.”

Akademisk Ridkonst - Maja Caspersen

På det viset får du både kvalité och variation i din träning. Du får också hjälp med framåtbjudningen på din häst, för ett låg tempo gör ofta att hästarna blir lite slöa om man ofta rider i det. Att träna en avslappnad häst med energi är mycket roligare både för häst och människa än att träna en avslappnad men seg häst.

Att även välja att träna på någon annan plats än ridbanan/ridhuset är också bra för inspirationen och variationen. Det finns mycket man kan göra på ett öppet fält, grusvägar och skogsstigar tillexempel som är stimulerande mentalt och stärkande fysiskt.

En av mina personliga favoriter är att träna på diagonalsluta i sicksack över grusvägarna.
Jag brukar börja att rida längs med kanten på ena sidan och försöka hitta en balanserad öppna, jag tar sedan sikte på kanten på motsatt sida och rider i en diagonal sluta snett över vägen.
När jag kommer fram till den nya kanten förtsätter jag att behålla slutan och rider några steg i en förvänd sluta innan jag ställer och böjer om hästen för att fortsätta i en öppna.

Alltså:
1. Öppna
2. Diagonal sluta
3. Förvänd sluta
4. Öppna
Och så vidare.

Akademisk Ridkonst - Övning 1
(Klicka på bilden för att se i större format)

Jag tycker det är viktigt att vi ger våra hästar och oss själva variation i vardagen. Det är väldigt enkelt att bara nöta på i samma gamla mönster som tidigare. Visst kan det ske utveckling där med men det blir så mycket mer inspirerande och roligare om man varierar träningen. Ibland mellan övningar men ibland också på vilket sätt eller på vilken plats man utövar övningarna.

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *