Dressyren förlorar aldrig på att man avbryter

Dressyren förlorar aldrig på att man avbryter.
– Clas Adam Ehrengranat
Akademisk Ridkonst - Easy på bete

Detta är lite tänkvärt. Det är väldigt lätt att man upprepar sig om och om igen även fast att man inte får någon reaktion från hästen.

Till exempel att man gör en halvhalt, hästen lyssnar inte. Man gör en halvhalt till, ingen reaktion. Ytterligare en halvhalt, ingenting händer. Åter en halvhalt osv. Detta får varken ryttaren eller häst ut någonting av. Då är det bättre att avbryta och börja om och kanske ta sig en funderar över om man behöver gå igenom halvhalten noggrannare med hästen så att man får ett direkt svar och så att man är säker på att hästen förstår vad man menar.

Ett annat vanligt problem är att man alltid försöker rädda situationen. Om någonting blir fel så försöker man korrigera för att hitta rätt. Man kanske uppnår det man önskat, men man måste korrigera hästen dit vilket betyder att ett missförstånd uppstått någonstans på vägen. Istället kan det vara bättre att avbryta och börja om helt från början. Då har man en chans att lära hästen att göra rätt från början och inte bara korrigera till det rätta.

När jag var yngre fick jag ofta höra att man aldrig ska ge sig, då vinner hästen. Har man sagt att hästen ska göra något så ska den göra det till varje pris.
Nu vet jag bättre. Det är ingen tävling och hästen räknar inte segrar efter avbrutna övningar eller situationer. Det kan till och med förvärra hästens beteende om man pressar för mycket.
Att avbryta är ingen förlust bara något som ger en tid att göra saker på ett bättre sätt.

Ett svar på ”Dressyren förlorar aldrig på att man avbryter”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *