Halsringstips

Hur lätt eller svårt det är att rida sin häst med halsring beror på hur beroende man är av att kontrollera hästen med ett par tyglar.

Är tyglarna ditt viktigaste hjälpmedel för att svänga eller få hästen att stanna, så tror jag att du kommer få en lite längre väg.
Är inte tyglarna ditt viktigaste hjälpmedel, utan du använde mer sits och eventuellt röst, då tror jag att din väg kan bli kortare.

Är det så att du använder tyglarna för att svänga och stoppa, är mitt tips att du försöker minska ner den hjälpen och trappa upp sits och röst hjälperna medan du fortfarande har tyglar. Att kunna rida för sitsen är en av de viktigaste delarna i halsringsridning, men för att inte riskera din eller hästens säkerhet så gör man nog klokt i att inte slänga av tränset för tidigt för då har du inget att stoppa hästen med om du skulle behöva.

För att kunna känna sig trygg med halsringen måste hästen lära sig att det är lika viktigt att lyssna på halsringen och sitsen som det är att lyssna på tyglarna. Det ska vara lika självklart, då kan man känna sig trygg.

Har du en häst som redan rids för sits och inte är helt beroende av tyglarna så skulle jag sitta av hästen och börja med att jobba den vid hand, i halsringen. Jag vet att du här inte kan dra nytta av sitsen, men du kan i stället använda ditt kroppsspråk medan du börjar förklara för hästen vad halsringens olika signaler betyder. Att förklara för hästen när du står på marken brukar vara lättare och säkrare än när du sitter på.

Att hålla till på ett inhägnat område kan vara klokt, i alla fall i början innan du vet hur hästen svarar. När du känner dig redo att jobba i halsringen så är det alltid okej att kombinera den med bett, kapson eller grimma för att känna att du har en extra broms i fall hästen inte har förstått vikten av att lyssna på halsring och sits.

 

/ Jennie Orleifson

2 svar på ”Halsringstips”

  1. Men vad vore det för utmaning att börja inhägnat ^^ Jag trodde det var i första fräsgaloppen man testar om halsringen funkar (det gjorde den inte :P)

  2. Ja, det där är ju lite individuellt broende på om man vill ha lite extra säkerhet eller om man hellre kör på att testa och se vad som händer 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *