Studie av Skolhalt

På förra årets Sommar akademi så blev årets tema att studera Skolhalten.

En skolhalt är när hästen i en halt sätter sig så pass mycket på bakdelen att det ena frambenet lyfts. Vilket framben som lyfts beror på om hästen har en öppna- eller slutaform. Sätter den sig så att båda frambenen lyfts så har du en Levad. Kanske känns Levaden som en avlägsen stjärna långt uppe på himmelen och att även skolhalten känns väldigt långt bort.

Men man kan alltid börja smått. Faktum är att skolhalten är en tyngdpunktsförflyttning, och det är något alla hästar mår bra av att träna på,
på sin egen nivå.

Akademisk Ridkonst - Skolhalt

 

 

 

 

På bilden syns skolhalten, dock med båda frambenen kvar i marken. Eftersom skolhalten är relativt ny för mig så kan jag inte svara på varför den ska lyfta på ett framben eller inte. Men min teori är att hästarna på bilden är rakriktade och alltså inte går i varken öppna eller sluta vilket jag gissar kan resultera i att inget ben lyfts. Skulle hästen samlas mer där så skulle kanske hästen göra en Levad i stället.

Det har diskuterats en del om hur bra eller inte bra skolhalten är för hästen. En del tycker att det är ett fånigt trick som folk leker med trots att hästen inte är stark nog medan andra tycker att det är en bra och stärkande övning.

Jag håller med om att en skolhalt som utförs i större grad än vad hästen egentligen är stark nog att klara av är fel. Lika fel som jag tycker det är att träna hästen i piaff, passage eller levad innan den är redo. Är hästen inte redo, inte stark nog, låt bli. Jobba istället vidare på det förberedande arbetet och stärk hästen i hästens takt.

Tar man hänsyn till hästens utbildningsnivå och styrka så ser jag inget fel i att träna på skolhalten.
Börja träna på tyngdpunktsförflyttningen, den behöver du ha i halvhalten i vilket fall som helst. Efter hand som hästen blir starkare kommer halvhalten bli ”kraftigare” och närma sig mer och mer samling och eventuellt en skolhalt, om det är det man önskar.

Jag har gjort en spelningslista på Youtube som innehåller olika folk som jobbar med skolhalten med olika hästar på lite olika vis. Jag har lagt in de klipp jag har kunnat hitta utan värderingar i om jag tycker arbetet de gör är bra eller inte, utan för att studera och jämföra.

Klicka här för att hitta listan.

Har du hittat något klipp som inte finns med på min lista?
Länka gärna till den i en kommentar!

Och till sist, vad tror och tycker du om skolhalten?

 

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *