Variera öppna och sluta, del 5

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4

I del 4 skrev jag om hur du med hjälp av den förvända slutan som beskrevs i del 3 kan gå vidare till en diagonal sluta. Här ska vi börja kika på piruetten.

Piruetten kan du göra både genom att gå på hästens insida och hämta ytterbak med spöet och genom att gå på hästens yttersida och flytta för din kropp och tygel.

Man kan beskriva piruetten som en väldigt samlad och centrerad sluta på volt.
Så du kan gå på en volt, gå in i slutan och sedan medan du bibehåller den göra volten mindre och mindre så att det blir en piruette.

Kom ihåg att det är jobbigt för hästen eftersom den måste samla sig. Ju mindre volten blir desto mer måste hästen samla sig. Så anpassa piruettens storlek beroende på utbildningsnivå och styrka.

Att jobba piruetten från att du går på volt kan du göra på båda sätten, men när du hämtar ytterbak ben för spöet ska du gå på hästens insida (du kan även gå baklänges, men var tydlig för hästen vilken sida den ska böja sig åt.) och när din kropp ska vara ytterskänkel går du utanför hästen, hästen ska då vara närmast voltens mitt.

Be sedan hästen göra en sluta på volten och minska voltens storlek successivt . Titta och lyssna på hästen så att du märker när det börjar bli jobbigt för den, då ser du hur mycket den klarar att samla sig så du inte gör för mycket.

Det är okej att det är jobbigt, det måste det vara för att man ska kunna flytta gränsen för vad den orkar. Men det är viktigt att man inte håller på för länge utan bara några steg där den får ta i och sedan gör det lite lättare för den igen. Och sen i stället upprepar det ett par gånger.

Det är bättre att få några få steg med hög kvalité än många steg med halvdan kvalité.

Akademisk Ridkonst - Maja i sluta vid handHär hämtar jag in Majas bakdel till en sluta med hjälp av spöet.

 

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *