Variera öppna och sluta, del 6

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5

I del 5 fick ni en liten inblick i piruette-arbetet. Nu ska vi gå över till lite mera hjärngympa för både häst och människa.

Den övning som jag kommer att ta upp i den här delen kommer träna upp din och din hästs koordination.

Lättast är att gå längsmed fyrkantsspåret. Du ber hästen om en öppna, sedan byter du bara hästens ställning och böjning.
Går hästen i en vänster öppna är den böjd och ställd till vänster och den ska då byta och böja och ställa sig bort från dig till höger.

Om du i det här bytet inte flyttar varken hästens fram- eller bakdel utan bara ändrar böjning och ställning så kommer hästen att byta från en öppna till en förvänd sluta.

Det kanske låter enkelt, men för hästen så måste den använda hjärnan ordentligt eftersom vi i dennes huvud ber om varvbyte, så den måste ”byta hjärnhalva” och koordinera sig från ett varv i en skola till ett helt nytt varv i en helt ny skola.

Men det är även bra träning för dig som går bredvid hästen eftersom du på ett ganska snabbt och smidigt sätt ska byta från öppna hjälper till förvända sluta hjälperna, utan att hästen ska börja gå på två spår emellan bytet.

När du känner att du och hästen börjar få lite koll på det bytet är det dags att byta från förvända slutan tillbaka till öppna för att där kunna återgå till den förvända slutan.

Bäst träning får du om du låter hästen gå bara några steg i ena skolan innan ni byter till nästa, går där några steg och sedan byter tillbaka.
I den här övningen är det själva bytet som är viktig och inte att man går kvar länge i varje skola.

Samtidigt så är det viktigt att inte slappa för mycket på kvalitén. Håll koll på att ställning och böjning går igenom i båda skolorna.

Den här övningen kan du även jobba med på volten. Det kan vara lite svårare efter som du inte har någon vägg att rikta er efter, så var noga med att du får den skolan du ber om.

Akademisk Ridkonst - Jag och Gormur i en öppna - Foto Jennie Sundell

 

 

 

 

 

 

 

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *