Variera öppna och sluta, del 9

Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS
Klicka här för del 7
Klicka här för del 8

I del 8 fick ni läsa om att lämna staketet och flytta en bit in på ridbanan samt att hitta volten i kroppen. Här fortsätter vi på rakt spår men förflyttar oss till medellinjen.

Att göra olika mönster och serier av skolorna gör att man får planera sin väg bättre. Om man har en plan för vart man ska göra saker så är det lättare att det faktiskt blir av att man gör dem där och det är lättare att vara tydlig för hästen.

Gå med hästen på medellinjen. Bestäm om du vill ha böjning och ställning till höger eller vänster. Väljer du vänster böjning till exempel så börjar du med att göra en öppna. Försök att hålla en rak linje och se till att vara noga med samma saker som i del 8, att ni har volten i kroppen och att hästen svarar på hjälperna.

Byt sedan till en sluta, där du går på hästens utsida som en ytterskänkel och hästen böjer sig bort från dig, i det här exemplet till höger. Fortsätt med att hålla den raka linjen. Gör sedan en halv piruette till höger så att du byter varv och kan jobba dig tillbaka på medellinjen.

Alltså, börja med öppna, byt till sluta och gör en halv piruette. Glöm inte att byta sida, så att du även gör öppnan i högervarv, gör en sluta med böjning till vänster och en halv piruette till vänster.

Den här övningen kan du även göra så att du i stället för att göra sluta med böjningen bort från dig istället hämta ytterbak ben med hjälp av spöet.

Till exempel så gör du en öppna med böjning till vänster, sedan gör du en sluta med även den böjning till vänster genom att hämta ytterbak med spöet och sedan göra piruetten till vänster.

Det kan vara bra att testa båda sätten eftersom dem skiljer sig en del. I första sättet byter du inte bara skola från öppna till sluta utan även från till exempel vänster böjning till höger böjning. Medan du i andra sättet inte kommer byta någon böjning under övningens gång utan bara byta skolor.

Akademisk Ridkonst - Jennie och Maja i Visby

 

 

 

 

 

 

 

/ Jennie Orleifson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *